Zdravý životný štýl | Pite čaj

Tradičný liek s atraktívnu arómou | Mätový čaj

  • 0 komentárov

Tradičný liek s atraktívnu arómou | Mätový čaj

Mätový čaj je jedným z najviac konzumovaných jednozložkových bylinných čajov po celom svete. Čaj z Mäty piepornej (peppermint, mentha pipherita) sa varí z listov rastlín a esenciálne oleje z tejto rastliny sa používajú v tradičnej medicíne pretože mäta pieporná má množstvo pozitívnych vlastností a blahodárnych účinkov na zdravie človeka.

Ak práve nemáte čersvé lístky mäty, môžete siahnuť po sušenej alternatíve, ktorá je tak isto chutná a zdravá. Dôležité je, aby lístky neboli rozdrvené na prach. Fantastický čaj z jednozložkovej mäty si môžete pripraviť po celý rok.

Nájdete ho aj v našom eshope.

Mäta pieporná, čaj z mäty je ličivý, má atraktívnu arómu a sladkú chuť.

Čaj z mäty má nádhernú a atraktívnu arómu.

Čaj vyvoláva výrazné antimikrobiálne a anti-vírusové aktivity. 

Mätový čaj je dobre známy tradičný rastlinný liek pri žalúdočných ťažkostiach, ktorý sa používa už tisícky rokov, kedy sa ním liečili napríklad koliky v zažívacom trakte.

Má silné antioxidačné a protinádorové vlastnosti  a tiež anti-alergénny potenciál. 

môžete ho použiť aj ako ústnu vodu

Vzhľadom k už spomínaných antibakteriálnych vlastnostiam mätového čaju, ho môžete použiť aj ako ústnu vodu na dezinfekciu bakteriálnych zvyškov po jedle. Je to prirodzený spôsob, ako nahradiť umývanie zubov, ak Vám to práve okolnosti nedovoľujú.

liek na nevoľnosť a zvracanie, dyspeptický syndróm

Mätový čaj je účinný liek proti kŕčom, takže sa znižuje šanca na vracanie a nevoľnosť, a to aj v prípadoch kinetózy - závrate, vyčerpania, či nevoľnosti v lietadle, alebo na lodi. Mätový čaj vykazuje relaxačné účinky na gastrointestinálne tkanivo. Má analgetické a anestetické účinky v centrálnom a periférnom nervovom systéme.

Respiračné ochorenia

Čaj z mäty pomáha uvoľniť kŕče, čím zmierni dráždivý pocit, ktorý vás núti ku kašľu, čím sa prehlbuje Vaše respiračné ochorenia. Uvoľňuje svaly v krku a hrudníku a môžete pomôcť proti nádche a príznakom chrípky.

Mätový čaj môžete piť aj počas tehotenstva.

Mätový čaj môžete piť aj počas tehotenstva, hlavne ak trpíte nevoľnosťou a častým zvracaním. Pomáha Vám upokojiť váš žalúdok a uvoľňuje jeho hladkú svalovinu. Doporučené dávkovanie tohto čaju pre tehotné sú 1 až 2 šálky denne. Avšak počas dojčenia môže znižovať tvorbu mlieka. 

Mäta je účinná aj pri liečbe detskej koliky

Detská kolika, bolesti bruška u dojčiat, je veľmi stresujúci a celkom bežný stav, pre ktorý neexistuje žiadna preukázaná štandardná terapia. V jednej zo štúdii (Effectiveness of Mentha piperita in the Treatment of Infantile Colic), do ktorej bolo zapojených 30 dojčiat trpiacich kolikou vo veku 8 až 56 dní, dojčených výhradne materským mliekom, dokázali znížiť tento stav až o takmer 60%. Stačila na to iba 1 kvapka nápoja na kilogram dojčaťa, počas 17 dní.

Chudnete?

Vôňa mäty piepornej a niektoré z jej organických zložiek môže skutočne odstrániť chuť do jedla, takže si uvarte čaj a jeho aróma Vám môže pomôcť znížiť prejedanie!

uvoľnuje stres, nechajte svoje starosti rozplynúť 

Mätový čaj - povaha mentolu funguje ako mierne sedatívum a veľmi dobre tak zmierňuje kŕče pri psychickej záťaži. Má protizápalový charakter môže znížiť krvný tlak a telesnú teplotu, a umožní vám oddýchnuť a relaxovať, nechať svoje starosti rozplynúť...

To je jedným z dôvodov, prečo je mäta pieporná tak populárna v aromaterapii, ale účinky z mätového čaju sú veľmi podobné.

 

Tak na zdravie!

 
 Zdroje: ASSESSMENT REPORT ON MENTHA X PIPERITA L., FOLIUM Effectiveness of Mentha piperita in the Treatment of Infantile Colic A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.) 

Upozornenie podľa nariadenia komisie EÚ: 

Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a rady ES č. 1924 z roku 2006 a nariadení komisie č. 432/2012 nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o produktoch uvedených na tejto stránke sú len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú zákazníkov k tvrdeniam, že majú tieto produkty liečivé účinky. Naše produkty sú uvedené na trh ako doplnky stravy. Nejedná sa o liek a nemajú schválené diagnostické a ani liečivé účinky.

Zdieľať
Staršie Ďaľšie