Zdravý životný štýl | Pite čaj

Zelený jazmínový čaj

  • 0 komentárov

Zelený jazmínový čaj

Určite poznáte ten svieži biely kvet, ktorý nám pripomína, že je čas prichystať si doma trocha jazmínového čaju. Pôvodne sme sa s jazmínom mohli stretnúť iba v Číne, no dnes sa dá povedať, že sa s ním stretneme dokonca aj na Slovensku. Samotný zber však nestačí. Zelený čaj je treba čiastočne upraviť aj po zbere, aby mal dokonalú vôňu i chuť.

Proces jeho výroby je o niečo komplikovanejší, nakoľko pozostáva z 3 etáp. Ako prvé je potrebné zozbierať jazmínové listy, ktoré sa zbierajú už na jar. Potom nasleduje skorý ranný zber kvetov. Tento zber musí byť vykonaný ešte v čase, kým sú púčiky malé a uzavreté. Kvet sa však do čaju pridáva až večer či v noci, keďže je to obdobie, kedy jazmínový kvet dokáže čaju dodať čo najviac esencie a chuti. Kvety sa počas prípravy musia niekoľkokrát obmieňať, takže je samotná príprava čaju zdĺhavá a trvá niekoľko dní.

Jazmínový čaj je bohatý na antioxidanty, ktoré ničia škodlivé látky v tebe a zvyšujú imunitu. Je to úžasný pomocník pri prevencii proti rakovine a aj pri samotnej liečbe. Dôvodom je obsahu polyfenolov a EGCG. Zelený čaj v kombinácií s jazmínom sa najčastejšie používa ako prevencia proti rakovine pŕs či pľúc. Je tiež užitočný pri znižovaní a úprave krvného tlaku či cholesterolu v tele. Čaj je zároveň vhodný pri problémoch s kĺbmi, artritídou, ale môžete ho použiť aj ako spalovač tukov.

Zelený čaj s jazmínom, ktorý môžete nájsť aj na našej stránke pod názvom Voňavý jazmín je ideálny tak k štipľavým ako aj ku korenistým jedlám. Určite je však príjemným spoločníkom aj počas práce, nakoľko odbúrava stres i napätie.

Jazmínový zelený čaj sa nedoporučuje konzumovať na lačno, alebo  pri črevných problémoch.

Tak na zdravie.

 

Upozornenie podľa nariadenia komisie EÚ: 

Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a rady ES č. 1924 z roku 2006 a nariadení komisie č. 432/2012 nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o produktoch uvedených na tejto stránke sú len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú zákazníkov k tvrdeniam, že majú tieto produkty liečivé účinky. Naše produkty sú uvedené na trh ako doplnky stravy. Nejedná sa o liek a nemajú schválené diagnostické a ani liečivé účinky.

Zdieľať
Staršie Ďaľšie